Świętowanie

Kilka fotografii z tegorocznych Świąt Bożego Narodzenia. Mało i słabej jakości – niestety! Aparat fotograficzny “się zbuntował” i nie chciał współpracować z kartą pamięci.Tak bywa czasem. Szkoda, że akurat w święta…

A same święta – wspaniałe! Bardzo rodzinnie choć w mocno okrojonym składzie. Spędziliśmy je we trójkę – Rysiu, Anita i ja. Klimat, serdeczność i bliskość świątecznych dni mocno zapadły nam w serca. Właśnie takie dni pokazują jak głębokie więzi i oddanie panuje w rodzinie. Było dużo radości, śmiechu a także wzruszeń. Była także więź z dziećmi i Elą choć telefoniczna, ale bardzo, bardzo, bardzo serdeczna…

Wieczór Wigilijny przeciągnął się do pierwszej w nocy. I nawet Rysiu nie chcąc zrezygnować z tak miłej atmosfery, jaka nam towarzyszyła  – nie poszedł na Pasterkę.

Żaden wędrowiec nie zapukał do naszych drzwi, choć miejsce przy stole czekało… Ale za to wspominaliśmy wiele miłych, wspólnych biesiad, wielu bliskich z rodziny i wielu bliskich przyjaciół…

Obiad u Jerzyków w drugi dzień świąt wykwintny jak zwykle w tym domu. Rodzinnie i ciepło w wyjątkowo pięknej świątecznej oprawie. Szkoda, że zdjęcia nie potrafiły tego oddać. Dziękujemy raz jeszcze Feli i Jerzykowi za zaproszenie i piękny dzień, który mogliśmy spędzić razem z nimi i który tak miło zwieńczył tegoroczne święta Bożego Narodzenia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20171224_190624

20171224_172510

20171224_172456

20171224_172630

20171224_173516

20171224_203412

20171226_152035

20171226_151756

20171226_175000

20171226_153029

20171226_173519

20171226_202039

Schab po warszawsku

Schab po warszawsku

schab-po-warszawsku.435538

Przygotowany wg tego przepisu schab smakuje wyśmienicie.

Składniki:

kawałek schabu wieprzowego  b/k około kg 1,20 – kg 1,50

majeranek, czosnek

4 jajka

2,5 łyżki majonezu

1,5 łyżki chrzanu

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki

1 czubata łyżka posiekanej rzeżuchy (opcjonalnie)

do smaku: sól, pieprz czarny świeżo mielony

3/4 litra wywaru cielęcego lub warzywnego

3 – 4 łyżeczek żelatyny

do przybrania (zielenina i świeże warzywa, owoce…)

Schab natrzeć czosnkiem, majerankiem i solą. Skropić olejem i odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia obsmażyć na patelni z każdej strony. Włożyć do rękawa do pieczenia, podlać niewielką ilością wody. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 1,50godz. Po upieczeniu odstawić do  wystygnięcia. Następnie wstawić do lodówki, ponieważ schab najlepiej kroi się mocno schłodzony.

Po dokładnym schłodzeniu upieczony schab kroję na plastry. Najpierw kroję plaster o grubości 0,5 cm. Należy uważać aby nie przekroić mięsa do końca (zostawić 2 cm). Następne cięcie wykonuję 0,5 cm dalej i tym razem przekrawam mięso do końca. W ten sposób powstaje centymetrowy plaster schabu z kieszonką wewnątrz.
Tak samo postępuję z kolejnymi plastrami mięsa, aż do końca.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Do jaj dodać majonez, chrzan i zieleninę. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

W każdy plaster (powstałą kieszeń) nałożyć po dużej porcji pasty jajecznej lekko go rozchylając. Nafaszerowane plastry ułożyć na półmisku. Udekorować. Zalać przygotowaną wcześniej tężejącą galaretą. Schłodzić w lodówce.

20171224_134729
20171224_134614

Ciastka z nutellą

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ten ekspresowy przepis na pyszne kruche ciasteczka z dodatkiem nutelli publikowałam już na blogu. Tym razem jeszcze nieco go zmodyfikowałam. I ta zmiana wyszła ciasteczkom na dobre.
Dodatek nutelli powoduje, że zapach ciasteczek jest niepowtarzalny. Chrupiąca tekstura pochodzi tu nie tylko z samej kruchości ciasta, ale także z wafla, który stanowi spód ciasteczka oraz dodatek nerkowca, który podpieczony dodaje wraz z rodzynkami wyjątkowego smaczku. Można przechować te nutellowe słodkości w szczelnie zamkniętym pojemniku do dwóch tygodni. U nas niestety część ciasteczek znika już pierwszego dnia, zanim zostaną udekorowane czekoladową “koronką”.
Dekoracja czekoladowa, waflowe spody i rodzynki – to zmiana jakiej dokonałam wzorując się na moim poprzednim przepisie.
Serdecznie polecam. Na pewno nikt nie poczuje się zawiedziony.
 
Składniki:
200 g Nutelli
130 g masła (w temperaturze pokojowej)
1 i 3/4 szklanki mąki
1 jajo
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
orzechy nerkowca
rodzynki
czekolada (do dekoracji)
spody waflowe wycinane foremką
 
 
Wszystkie składniki (oprócz orzechów, rodzynek i czekolady) miksować do momentu połączenia składników. Tak przygotowane ciasto łyżeczką nakładamy na krążki waflowe i zwilżoną dłonią formułujemy kształt ciastka. Układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko kładziemy orzech nerkowca lekko go dociskając oraz kilka rodzynek (4-5). Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy od 8 do 10 minut. Po wystygnięciu dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą (pół na pół gorzka i mleczna).
 
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Śledzie marynowane w soku z buraków

Na Wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi. Tym razem matiasy marynowane w soku z buraków.

    • 4 filety śledziowe a’la matjas w oleju
    • ok. 300 ml soku z buraków
    • 1 cebula szalotka
    • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
    • 1 łyżeczka przyprawy do rosołu (Zielony Zakątek)
    • grubo zmielony  czarny pieprz
    • ok. 70 ml oleju oleju lnianego
    • sok z cytryny – 2 łyżki
    • 1 łyżeczka IKEA SAS SENAP & DILL ( Sauce )
    • 1 łyżeczka miodu

Śledzie wyjąć z oleju przepłukać, osączyć.  Zalać świeżym sokiem z buraków, dodać przyprawę do rosołu. Wstawić na ok. 24 godziny do lodówki.

Następnie odcedzić z barszczu (nie będzie już potrzebny), pokroić w kawałki, włożyć do miski, dodać obraną, pokrojoną w kosteczkę i sparzoną wrzątkiem cebulę, namoczoną w gorącej wodzie (ok. 15 minut) żurawinę i miód. W kubeczku przygotować sos: musztardę z sokiem z cytryny wymieszać i małym strumieniem dodawać olej cały czas mieszając. Gotowy sos dodać do śledzi. Doprawić pieprzem. Wymieszać.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20171222_101710

Florentynki

Pyszne włoskie ciasteczka, przepełnione bakaliami i płatkami migdałowymi. Trudno oprzeć się tym pysznościom. Są ulubionymi ciasteczkami Natalki, ale nie tylko Jej. Zapewniam, że każdy kto je spróbuje będzie miał o nich to samo zdanie. Zatem do dzieła! 

Na początku przygotowuję krążki waflowe. Z wafli foremką wycinam nieduże krążki. Na te waflowe kółeczka nakładać będziemy przygotowaną bakaliową masę wg poniższego przepisu.

50 g kandyzowanych owoców (mogą być różne) z grubsza posiekanych

50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

75 g rodzynków

75 g suszonej żurawiny

200 g migdałów w płatkach

50 g mąki pszennej

120 g masła

50 g cukru

3 kopiaste łyżki miodu

50 ml śmietany kremówki 30%

W garnku umieścić masło razem z cukrem i miodem. Podgrzewać, do rozpuszczenia się masła, miodu i części cukru (cały cukier się nie rozpuści). Zdjąć z palnika, wlać śmietanę kremówkę i odstawić do lekkiego przestudzenia.

Kandyzowane owoce, skórkę pomarańczową, rodzynki, żurawiny, migdały i mąkę pszenną – wymieszać i dodać do masła z cukrem, śmietaną i miodem. Dokładnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na krążki waflowe nakładać dobrą łyżkę przygotowanych bakalii.

Piec w temperaturze 160 stopni C przez około 12 – 15 minut do złotego koloru.

florentynki przed pieczeniem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

florentynki po upieczeniu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pralinki

Wafelki, nutella, orzechy, czekolada, rodzynki w alkoholu – te smaki komponują się naprawdę znakomicie. Wykonanie pralinek nie zabiera wbrew pozorom dużo czasu. Można więc skusić się  jeszcze przed świętami i oczarować gości wyjątkowym smakiem orzechowo-czekoladowych kuleczek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na około 70 pralinek:

  • 250 g wafelków z nadzieniem z orzechów laskowych, pokrojonych w drobną kostkę
  • 150 g orzechów laskowych lub innych (u mnie orzechy nerkowca)
  • 400 g nutelli
  • 100 g rodzynek
  • 100 ml alkoholu (u mnie Stock 84 Brandy)
  • gorzka i mleczna czekolada po 100 g każdej (do obtoczenia) roztopiona w kąpieli wodnej

Posiekać orzechy, wafelki pokroić w drobną kostkę. Rodzynki namoczyć w alkoholu na ok. 30 minut. Posiekane orzechy, wafelki wymieszać razem z nutellą. Dodać rodzynki wraz z alkoholem. Dokładnie wymieszać.

Z masy formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na papierze do pieczenia – dobrze schłodzić. Obtaczać w roztopionej czekoladzie i zostawić do zastygnięcia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Akcja pierniczki

Moja tegoroczna akcja piernikowa rozpoczęła się już w listopadzie. Za oknem ponuro, mglisto, wietrznie, deszczowo – a w kuchni ciepło bijące od nagrzanego piekarnika i boskie wonne aromaty podgrzanych w miodzie korzennych przypraw.

Tę piernikową zabawę pielęgnuję z wielką radością już od wielu lat. Kiedyś czynnie uczestniczyła w niej Natalka, a od kilku lat zastąpiła ją Olenka.

Pokaźny zbiór foremek, lukry i wszelakie posypki, czekolady, orzechy, migdały, ozdobne kulki turlające się nie tylko po stole, puszki spakowane oczekujące zanim trafią w ręce rodziny, przyjaciół i znajomych – to skrawki czasu jaki towarzyszył mi w ostatnich czterech tygodniach piernikowego szaleństwa.

Poniżej rzeczone pierniczki w pełnej krasie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bazyliszek

26 listopada o godzinie 11:00 na scenie Teatru na Plaży w Sopocie odbyła się premiera musicalu STM Baabus Musicalis – “Bazyliszek”.

Reżyseria: Jagoda Kościk
Choreografia: Maciej Florek “Gleba”
Scenografia, Kostiumy: Magda Bąbel Adamowska

Główna rola przypadła Olence i Amosowi. Zagrali rodzeństwo – Magdę i Marka.

Rodzeństwo opowiada sobie historię o groźnym Bazyliszku żyjącym w lochu. Bestia zamienia w kamień każdego, na kogo spojrzy. Marek nic nie robi sobie z zagrożenia i bez lęku wyrusza do jaskini. Kiedy Magda odkrywa, że Marek jak wielu jego poprzedników został zamieniony w kamień, postanawia wyruszyć na pomoc. Na sopockim targu kupuje lusterko, którym zamierza zasłonić się przed wzrokiem potwora. Historia kończy się unicestwieniem bestii, który spojrzał na swoje odbicie w lustrze przyniesionym przez Magdę i zamienił się w kamień. A wszyscy, którzy wcześniej skamienieli na widok Bazyliszka,  zostali uratowani.

Spektakl w sopockim Teatrze na Plaży zgromadził liczną publiczność. Na premierę tłumie przybyli dumni rodzice, ciocie, dziadkowie i rodzeństwo małych aktorów. Wspaniale bawili się zarówno dzieci jak i dorośli.

Przed spektaklem mieliśmy małą tremę, jako że Olenka grała główną rolę. Ale okazało się, że poradziła sobie wspaniale.

Zarówno Olenka jak i jej Rodzice po spektaklu zebrali bardzo dużo gratulacji. A nas i Ciocię Anitkę przepajała duma, zadowolenie i wzruszenie oczywiście.

Tobiaszek znając doskonale tekst przedstawienia, który Olena wiele razy w domu powtarzała bawił się znakomicie.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Podaruj Misia

Niezwykła akcja z misiem w roli głównej

Podaruj Misia to jedyna w swoim rodzaju akcja charytatywna fundacji TVN “Nie jesteś sam”.  Jej celem jest sprawianie radości nowym właścicielom Misiów, oraz niesienie pomocy potrzebującym dzieciom.

Nasze Misie Emma i Tymek trafią w tym roku do Anusi i Pawełka. W zeszłym roku Misie  Edek i Tosia sprawiły radość Olence i Tobiaszkowi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA