Gołąbki bez zawijania w pomidorach

Mielone mięso połączone z kapustą, ryżem, siekaną natką pietruszki, zapiekane w intensywnym pomidorowym sosie to alternatywa dla klasycznych zawijanych w liście kapusty gołąbków.

Trochę pracy jak to przy gołąbkach, ale efekt wyśmienity, godny polecenia 🙂

składniki na gołąbki:

800g  poszatkowanej i sparzonej kapusty włoskiej

1200g zmielonej karkówki lub łopatki

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

2 jajka

1 pęczek natki z pietruszki

przyprawy: majeranek, tymianek, pieprz ziołowy, kminek, papryka słodka i ostra

200g ryżu

sól

olej

mąka do obtoczenia gołąbków

Sos pomidorowy:

500 ml bulionu drobiowego

100 g koncentrat pomidorowego

800 ml passaty pomidorowej

1 łyżka cukru

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

sól, pieprz

1 łyżeczka suszonych pomidorów

 

Bulion zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą i słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszać, chwilę gotować. Doprawić solą, pieprzem i suszonymi pomidorami.

Kapustę drobno posiekać, wrzucić na gotującą się wodę, wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Następnie dokładnie odcedzić na sicie.

Ryż ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku.

Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem.

Zmielone mięso połączyć z jajami, posiekaną natką pietruszki, ryżem kapustą i podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić przyprawami i solą.

Z gotowej masy formować średniej wielkości kotlety, lekko obtaczać w mące i obsmażyć z obydwu stron na rozgrzanym oleju.

Podsmażone kotlety ułożyć w naczyniu do zapiekania jeden obok drugiego. Zalać sosem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 50 minut aż sos trochę odparuje.

Podawać same lub z kromką razowego chleba z masłem.