Babeczki baaardzo czekoladowe

Te baaardzo czekoladowe babeczki, które były urodzinową niespodzianką dla Bartka, są pyszne, nieskomplikowane a dla każdego czekoladożercy prawdziwą ucztą 🙂

  • 320 g mąki pszennej
  • 2 duże jaja
  • pół szklanki oleju
  • 140 g drobnego cukru
  • cukier waniliowy
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kakao
  • czekolada mleczna
  • czekolada biała
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

oraz na polewę:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 36 %

Składniki polewy powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę gorzką i mleczną wraz ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy jaja, cukier, cukier waniliowy, olej i jogurt. Całość mieszamy lub miksujemy.

Tak przygotowane ciasto nakładamy na formę muffinkową wyłożoną papilotkami. Najpierw wkładamy łyżkę ciasta, na nią po jednej kostce czekolady mlecznej i białej a następnie drugą łyżkę ciasta.

Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 – 30 minut.

Po upieczeniu na lekko przestudzone babeczki nakładamy polewę czekoladową.

Zero waste lub less waste – dlaczego mniej znaczy lepiej

Upo­rząd­ko­wa­nie sza­fy mo­że zde­cy­do­wa­nie uła­twić co­dzien­ne ży­cie. Ja robię to systematycznie i zawsze sprawia mi to dużą frajdę. Wiem, że nie każdy potrafi rozstawać się z ciuchami 😉. Zachęcam, pozbądź się zbędnych rzeczy, przewietrz swoją szafę, to naprawdę nie boli 😀

Oto rezultat mojego ostatniego “sprzątania” szafy. Pozbyłam się kilku rzeczy, trafiły w nowe miejsca 😉

Jogurtowe placki z jabłkami

Delikatne placki jogurtowe z jabłkami, oprószone cynamonowym cukrem są szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne 🙂

Polecam i życzę smacznego 😉

  • 200 g naturalnego jogurtu
  • 2 jaja
  • 50 g cukru
  • 130 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 3 nieduże jabłka

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki a następnie w plasterki.

W naczyniu wymieszać jaja z jogurtem. Dodać cukier, wanilię, sól oraz mąkę z proszkiem i ponownie wymieszać. Na koniec dodać plasterki jabłek – wymieszać.

Placki jogurtowe z jabłkami smażyć na oleju na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu jeszcze ciepłe placki oprószyć cynamonowym cukrem.

Cynamonowy cukier:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu