Muffiny cytrynowe z czekoladą

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 50 ml oleju
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 jaja
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • czekolada mleczna z karmelem
  • czekolada plus 3 łyżki śmietanki 30% na polewę
  • ozdoby cukrowe (dowolnie)

Pyszne, cytrynowo czekoladowe muffinki to imieninowy łakoć dla Bartosza 😉 Sto lat Synu!

Do jednej miski wsypujemy suche składniki – mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól. Do drugiej miski wbijamy jaja i roztrzepujemy rózgą, następnie dodajemy jogurt i ponownie mieszamy do połączenia składników. Wlewamy olej, mieszamy. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami nakładamy po łyżce ciasta. Na ciasto kładziemy po kostce czekolady i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Kiedy muffiny przestygną polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Ozdabianie dowolne w zależności od okoliczności 😀