Różane jajeczka

Kruche jajeczka z różą, smaczne i efektowne. Będą niewątpliwą ozdobą Wielkanocnego stołu i ucieszą każdego łasucha 😉

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła 
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki konfitury z płatków róży

lukier:

  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka konfitury z płatków róży
  • 1 szklanka cukru pudru (lub więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść szybko na gładką i jednolitą masę. Schłodzić w lodówce. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać foremką jajeczka. Wykrojone ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.

Z soku cytrynowego, konfitury różanej i cukru pudru utrzeć lukier. Polukrować ostudzone ciasteczka a następnie ozdobić roztopioną czekoladą i cukrowymi ozdobami.