Mazurek bezowy z bakaliami

  • 5 białek 
  • 200 g cukru pudru
  • 450 g  bakalii  dość drobno pokrojonych (morele, daktyle, figi, rodzynki, żurawina, kandyzowana skórka z pomarańczy)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 wafel (andrut)  

Ubić białka na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (takiej jak na bezy). Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny – delikatnie wymieszać. Na koniec dodawać partiami bakalie i również delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na wafel. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 65 minut.

Wierzch mazurka ozdobiłam roztopioną czekoladę i cukrowymi motylkami, ale nie jest to konieczne, bo i bez dodatkowych ozdób mazurek prezentuje się znakomicie 😉

Babka limonkowa z rozmarynem

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki mleka
  • sok z jednej limonki
  • skórka otarta z jednej limonki
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu

na lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki soku z limonki

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formę do baby natłuścić masłem. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i dodać szczyptę soli.

Do oddzielnej miski wbić jaja i ubić z cukrem na puszystą masę. Potem dodać oliwę, mleko, ekstrakt z wanilii, sok z limonki i wszystko wymieszać. Dalej mieszając partiami dodawać suche składniki. Na koniec dodać skórkę z limonki i posiekany rozmaryn.

Powstałą masę przelać do wysmarowanej formy. Piec około 40 minut – do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 20 minut. Po tym czasie wyjąć z formy.

Cukier puder połączyć z sokiem z limonki i polać wystudzoną babkę.