Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny, to danie, które w święta króluje niemalże na każdym polskim stole. Oczywiście każdy ma swoją własną wersję żurku. Ale na pewno w żadnym nie może zabraknąć zakwasu, białej kiełbasy, majeranku i gotowanego na twardo jaja.

1/2 k g surowej białej kiełbasy

włoszczyzna

1 cebula

3 ząbek czosnku

2 – 3 suszone grzyby (najlepiej borowiki)

kilka liści laurowych

kilka ziaren ziela angielskiego

2 – 3 łyżki suszonego majeranku

świeżo zmielony pieprz

1/2 l żurku (zakwasu żytniego)

150 ml śmietanki 30 % (opcjonalnie)

Do 1,5 litra zimnej wody włożyć włoszczyznę, cebulę, suszone grzyby i 1 ząbek czosnku oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować około 40 minut do miękkości warzyw.

Dodać opłukaną białą kiełbasę i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 15 minut.

Wyjąć kiełbasę a bulion przecedzić przez sitko.

Dodać zakwas (przed użyciem dokładnie wymieszać). Gotować na małym ogniu kilka minut.

Doprawić świeżym czosnkiem przeciśniętym przez praskę (dwa ząbki), pieprzem i majerankiem oraz śmietaną (opcjonalnie).

Do zupy dodać pokrojoną w plasterki białą kiełbasę oraz pokrojoną w słupki marchewkę.

Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *