Żurek wielkanocny, to danie, które w święta króluje niemalże na każdym polskim stole. Oczywiście każdy ma swoją własną wersję żurku. Ale na pewno w żadnym nie może zabraknąć zakwasu, białej kiełbasy, majeranku i gotowanego na twardo jaja.
1/2 k g surowej białej kiełbasy
włoszczyzna
1 cebula
3 ząbek czosnku
2 – 3 suszone grzyby (najlepiej borowiki)
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
2 – 3 łyżki suszonego majeranku
świeżo zmielony pieprz
1/2 l żurku (zakwasu żytniego)
150 ml śmietanki 30 % (opcjonalnie)
Do 1,5 litra zimnej wody włożyć włoszczyznę, cebulę, suszone grzyby i 1 ząbek czosnku oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować około 40 minut do miękkości warzyw.
Dodać opłukaną białą kiełbasę i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 15 minut.
Wyjąć kiełbasę a bulion przecedzić przez sitko.
Dodać zakwas (przed użyciem dokładnie wymieszać). Gotować na małym ogniu kilka minut.
Doprawić świeżym czosnkiem przeciśniętym przez praskę (dwa ząbki), pieprzem i majerankiem oraz śmietaną (opcjonalnie).
Do zupy dodać pokrojoną w plasterki białą kiełbasę oraz pokrojoną w słupki marchewkę.
Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.