Konfitura z pigwowca

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Konfitura z owoców pigwowca z dodatkiem jabłek i dyni nieco okraszona cynamonem. Mariaż trzech składników konfitury i ich proporcje dobrałam intuicyjnie. Smak kwaśnych owoców pigwy, słodko-kwaśne jabłka i nieco słodka dynia wzajemnie się uzupełniały. Cukru dodałam mniej niż do innych konfitur mając na względzie naturalną słodycz jabłek i dyni (do konfitury z samej pigwy cukru trzeba dać więcej ok. 1 : 1).

1/2 kg owoców pigwowca (po usunięciu pestek i gniazd nasiennych)

1/2 kg jabłek

1/2 kg musu z pieczonej dyni

1/2 kg cukru

1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

***************

Owoce pigwowca myjemy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasiennie. Następnie każdą ćwiartkę owocu kroimy na nieduże paseczki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc, by owoce puściły sok. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz mus z dyni. Gotujemy całość około  godziny, następnie odstawiamy do przestudzenia. Ponownie gotujemy około godziny (owoce powinny zmienić kolor na pomarańczowo – czerwony). Dodajemy cynamon. Gotową gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Odwracamy dnem do góry.
 

Ajwar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ajwar to wspaniała warzywna pasta  do serów, mięs warzyw lub po prostu  jako smarowidło na chleb. Pikantna przyrządzana z pieczonej papryki, bakłażanów, czosnku z dodatkiem przypraw. Ajwar pochodzi z kuchni serbskiej. Jest bardzo popularny na Bałkanach.

Pierwszy raz robiłam tę pastę.  Myślę, że proporcje składników i przypraw optymalne. Pasta wyszła delikatnie pikantna, wyrazista w smaku. Polecam.

5 sztuk czerwonej słodkiej papryki
1 sporych rozmiarów bakłażan
2 średnie cukinie
5 ząbków czosnku
2 małe słoiczki przecieru pomidorowego „Pudliszki”
sól i pieprz do smaku
pół łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka czubrycy
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżki miodu
 *****
Bakłażana, cukinię i paprykę przekroić na pół. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (łącznie z czosnkiem). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 30 minut. Kiedy upieczone warzywa nieco przestygną ściągnąć skórkę z papryki, miąższ z cukinii i bakłażana wyjąć łyżeczką. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka. Dodać przecier pomidorowy, przyprawy, musztardę i miód. Posolić do smaku. Zblendować i zagotować. Gorącą pastę przełożyć do wyparzonych słoiczków.
*****
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wrześniowa sobota w Tuchomku

Do Tuchomka wyruszyliśmy później, niż zamierzaliśmy. Bo choć prognozy pogody zapowiadali bardzo optymistyczne dla całego kraju, w Gdańsku było całkowite zachmurzenie. Postanowiliśmy przeczekać aż mgła opadnie i wyjrzy słońce. Niestety długo by czekać…

Zdecydowaliśmy więc, że pomimo braku słoneczka jedziemy. I nie zawiedliśmy się. Słońce choć z opóźnieniem, ale zawitało. Dzieci a my wraz z nimi mogliśmy cieszyć się całkiem dobrą pogodą i możliwością spędzenia niemal całej soboty na powietrzu.

Siedząc na tarasie i obserwując zachód słońca nad tuchomskim jeziorem Olenka postanowiła uwiecznić farbami ten piękny widok. I udało się. W mojej ocenie obrazy (bo powstało ich aż trzy) przedstawiające fazy zachodzącego słońca to po prostu olenkowe arcydzieła.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A w tym czasie Tobi z wrodzonym, tylko sobie znanym wdziękiem, zabawiał Dziadziusia…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cukinia faszerowana

Maleńkie cukinie faszerowane fetą, oliwkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem

3 mini cukinie,

100 dag sera feta,

7 sztuk posiekanych oliwek (u mnie zielone, ale mogą być czarne)

5 płatów suszonych pomidorów z zalewy olejowej drobno pokrojonych,

2 garście liści szpinaku (zblanszowanych i posiekanych) 

2 ząbki czosnku drobno posiekane

oregano świeże (posiekane – 1 łyżka)

bazylia świeża (posiekana – 1 łyżka)

pieprz

Cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć, oprószyć solą i po kilkunastu minutach osuszyć papierowym ręcznikiem.

Przygotować farsz:

Fetę połączyć z suszonymi pomidorami, oliwkami, szpinakiem, czosnkiem, oregano, bazylią i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wysuszone połówki cukinii nadziać farszem.

Cukinię ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z pomidorów. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tarta ze szpinakiem i cukinią

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tartę uwielbiam w każdym wydaniu. Przepadam za tą na słodko, ale nie mniej za wytrawną. Ta ostatnia jest zawsze dla mnie nie lada wyzwaniem i najczęściej eksperymentuję. Nie muszę trzymać się ścisłej receptury (no może oprócz ciasta). Intuicyjnie łączę składniki i smaki. Nie inaczej było i w przypadku tej tarty. 

ciasto :

1 jajo,

szczypta soli,

200 g  mąki,

1/2 (100 g) kostki masła,

trochę zimnej wody (2-3 łyżki)

Farsz:

250g szpinaku (Szpinak Młody Baby z Lidla)

2 małe  cukinie,

1 małe opakowanie śmietany 18%

1 jajko,

1/2 dużego lub 1 małe opakowanie  sera feta (ok. 135 g)

sól, pieprz, czarnuszka, przyprawa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim, suszony koperek

2 ząbki czosnku

1 cebula,

Wykonanie:

Do miski  przesiewamy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), jajo, sól i siekamy. Następnie wlewamy trochę zimnej wody (2 lub 3 łyżki)  w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy ręcznie. Po wyrobieniu ciasto schładzamy w lodówce około 1/2 godziny.

Gotowe ciasto  wałkujemy i wykładamy nim formę tarty wysmarowaną tłuszczem ( ja smaruję olejem). Nakłuwamy widelcem.

Szpinak myjemy i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy pokrojony w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek a po chwili odcedzony szpinak. Dusimy około 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Cukinię kroimy na plasterki i zalewamy wrzątkiem na około 2-3 minuty. Odcedzamy. Do miski wlewamy śmietanę, 1 jajko, sól, pieprz i suszony koperek. Dokładnie mieszamy. Na ciasto wykładamy wystudzony szpinak,  na to dajemy pokruszony ser feta. Posypujemy suto przyprawą pomidorową. Układamy plasterki cukinii. Posypujemy czarnuszką. Całość zalewamy śmietaną z jajkiem.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 25 min. Najlepsza jest ciepła,  ale zimną też nie pogardzę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tak było…

Ostatnią sierpniową sobotę – piękną, słoneczną i upalną spędziliśmy rodzinnie na wsi w Tuchomku. To był wspaniały dzień! Zabrakło tylko Bartka, ale on w tym czasie spełniał się zawodowo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W taki upał dla maluchów basenik okazał się przysłowiowym rajem…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dzieci nie czekały aż słońce ogrzeje wodę. Na początku trochę nieśmiało, a po chwili… nie było końca pluskaniu, chlapaniu, śmiechom i zabawom. „To małe tygryski lubią najbardziej”…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cała radosna czwóreczka.Tobisia trzeba było trzymać, bo chętnie dołączyłby do trójki urwisów… Niestety był troszkę zaziębiony i miał zakaz, ale za to korzystał z innych atrakcji a popisy Olenki, Tadzia i Kajtusia obserwował z zapartym tchem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stary, nieco wysłużony rowerek po Olence, zmienił właściciela. Tobi jeszcze nie dosięga pedałów, ale niebawem da radę… Póki co z powagą i dumą operuje kierownicą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W namiocie można było schować się przed skwarem. Dziadzio w roli opiekuna…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Górę domku dzieci chętnie zagarniają dla siebie. Tam jest super, bo bez czujnych oczu dorosłych… Trzeba tylko zachować ostrożność na schodach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No i jeszcze jedna atrakcja tej niedzieli. Karton po nowej kosiarce okazał się wspaniałym miejscem do zabawy…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nowa kosiarka przeszła test pozytywnie. Tomek w roli kosiarza też.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sałatka z buraczków i mozarelli

Dobra propozycja na śniadanie lub przystawkę

Sałatka z buraczków i mozzarelli

  • 2 czerwone buraczki ugotowane, upieczone lub marynowane
  • 15  mini kuleczek mozzarelli
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka przyprawy z zielonego zakątka (suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego lub 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę

Na półmisku ułożyć plastry pieczonego, gotowanego lub marynowanego buraka. Następnie przekrojone na pół kuleczki mozzarelli. Posypać czarnuszką i przyprawą pomidorową. Musztardę wymieszać z solą, pieprzem, oliwą, miodem, octem balsamicznym i czosnkiem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na Podlasiu w sierpniu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lato – 13 sierpień – to początek naszego jedenastodniowego wypadu do podlaskich uroczysk, gdzie życie toczy się w zgodzie z przyrodą i jej kalendarzem, gdzie można „zatrzymać się”, zebrać myśli, wyciszyć. Nawet turystyczne szlaki nie przytłaczają ilością turystów, choć przyznać trzeba, że z roku na rok jest ich niestety coraz więcej.

***

Pierwszy przystanek tradycyjnie w Swaderkach nad jeziorem Maróz koło Olsztynka. Pięknie położone jezioro objęte strefą ciszy, stary sosnowy las – miejsce w sam raz na krótki wypoczynek, rozprostowanie kości i wypicie kubka gorącej kawy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bocian jest nieodłączną częścią podlaskiego krajobrazu. Zawsze obserwujemy te piękne ptaki, które niezmiennie nas fascynują i skrupulatnie liczymy każdego napotkanego w drodze bociana. W tym roku podczas 11 dni wakacji spotkaliśmy aż 298 osobników tego gatunku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SONY DSC

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

bociany-na-polu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na lampie – bociek z Waniewa. Witał nas w tym miejscu prawie każdego ranka, kiedy wyruszaliśmy na podbój turystycznych szlaków Podlasia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zapada zmierzch, który przyspiesza deszczowa nieprzyjazna aura. W drodze do Frank spotkaliśmy niecodzienną grupkę uczestników drogi. Kroczyli dostojnie, bez pośpiechu nie zwracając uwagi, że na zakręcie raczej nie wypada…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Waniewo – nasza tegoroczna wakacyjna ostoja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Każdy poranek cieszył nas niecodziennym dla mieszczuchów rozpościerającym się za oknem widokiem. Muczenie pasących się nieopodal krów, to jedyne odgłosy jakie dochodziły do nas każdego ranka. No czasem jeszcze, choć znacznie wcześniej, można było usłyszeć pianie koguta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To także obrazek z Waniewa. Swojski i nieczęsto już dzisiaj spotykany na polskich wsiach. Krowy wracają na nocleg do swoich obór po całodziennym wypasie na zielonych, soczystych nadnarwiańskich łąkach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ta czarno-biała piękność znosząca jaja – odwróciła się tyłem do kamery – szkoda…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To także obrazek z Waniewa. To sympatyczne stadko jest hodowane nie dla rekreacji niestety…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Waniewo położone jest nad lewym brzegiem rzeki Narew w otoczeniu lasów, łąk i pól. W połączeniu z czystym powietrzem, nieskażonym środowiskiem jest atrakcyjnym miejscem do wypoczynku. Nie mogliśmy w pełni skorzystać z uroków tego miejsca z uwagi na kapryśną pogodę, ale na szczęście kilka słonecznych dni pozwoliło na pełny kontakt z przyrodą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na wyjątkowy spacer kładką prowadzącą przez bagna wzdłuż Narwi i jej rozlewisk wybraliśmy piękny, słoneczny sobotni dzień. Magia. Po prostu. Nadnarwiańska drewniana kładka o długości 1,5 km łączy ze sobą dwie położone na przeciwległych brzegach rzeki miejscowości: Waniewo i Śliwno.

Wokół kładki w szuwarach gniazduje setki ptaków. W trakcie spaceru można podziwiać liczne zakola Narwi oraz piękną przyrodę Narwiańskiego Parku Narodowego.

milej-i-patelnie-077

milej-i-patelnie-085

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O

Nie jest to zwykły spacer drewnianą kładką, ale prawdziwa przeprawa. Drewniane pomosty połączone ze sobą w pięciu miejscach ruchomymi tratwami, które własnoręcznie za pomocą lin i łańcuchów trzeba przeciągnąć po rzece, aby dostać się na przeciwległy koniec kładki. Wymaga to trochę siły i jest dodatkową atrakcją tej wyprawy.

Tych momentów, kiedy trzeba użyć siły do przedostania się na kolejną część kładki licząc również drogę powrotną jest w sumie dziesięć. Rysiu radził sobie doskonale jako przewoźnik. Ja tylko dokumentowałam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pośrodku kładki jest wieża obserwacyjna z miejscami na odpoczynek, ewentualny posiłek no i przede wszystkim na możliwość podziwiania  wszystkiego co wokoło…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wyprawa kładką na trasie Waniewo – Śliwno i Śliwno – Waniewo zwieńczona zasłużonym relaksem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W domowych pieleszach – Romcia – moja najlepsza kuzynka i jej dzieło – bukiet na Święto Matki Boskiej Zielnej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A to dzieło Joli. Babeczki ozdobione malinkami prosto z krzaka. Trudno było oprzeć się pokusie. I choć ostatnio unikam słodyczy to tym razem poległam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teoś – kotek rodem z Warszawy przysłany przez Natkę – jego Panią – na wakacje do Lach. Rysiu – jak widać – z dużą rezerwą i ostrożnością podchodził do małego posiadacza ostrych pazurków, których ślady już pierwszego dnia Teodor zostawił na jego dłoni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Czas naszego podlaskiego urlopu, to również, a może nawet przede wszystkim, czas igrzysk olimpijskich. Zmagania olimpijczyków najlepiej śledziło się z tego miejsca, które Rysiu zawsze zajmował bez uprzedniej rezerwacji… Emocji przy oglądaniu olimpijskich wyczynów było dużo. Kibicowaliśmy gromadnie, ponieważ igrzyskami zainteresowani byliśmy wszyscy bez wyjątku. Razem łatwiej było znosić rozczarowania i radośniej fetować sukcesy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W Pentowie tym razem nie zastaliśmy wielu bocianów. Zapewne żerowały na pobliskich łąkach. Ale za to w stajni spotkaliśmy dwóch sympatycznych przystojniaków. I choć właściciele zapewniają, że konie w ich stajni są spokojne i opanowane, to jeden z nich bynajmniej takiego wrażenia nie sprawiał.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Każdy, kto miał okazję wypoczywać na Podlasiu mógł spróbować, w dosłownym tego słowa znaczeniu jak smakuje wielokulturowość. Przeplatają się tu różne kuchnie: polska, litewska, tatarska, żydowska. W tej ostatniej w tym roku szczególnie zasmakowaliśmy. A to za sprawą wspaniałego kucharza i sympatycznego klimatu, jaki oferuje restauracja Regent. Klezmerskie piosenki, które delikatnie pobrzmiewają z głośników Villi Regent, położonej tuż przy synagodze i przepyszne dania kuchni żydowskiej sprawiały, że prawie każdego dnia w porze obiadu odwiedzaliśmy to miejsce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Indyk w cymesie – pierś z indyka duszona w marchewce z miodem podana z pieczenią z ryżu i pomarańczy – w tym daniu Rysiu się rozsmakował.

Cymes to danie rodem z kuchni żydowskiej, podaje się je w radosne święta żydowskie, święto Pascha i Rosz ha-Szana. Przygotowywane z mięsem, jako słodki gulasz lub wersja bez mięsa. Cymes z marchewki ma niesamowity smak – słodki, pachnący cynamonem, z nutką ostrości… a im cymes słodszy tym lepszy. Świetnie komponuje się z pieczonym drobiem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kugel – pieczeń z tartych ziemniaków podany z kwaśną śmietaną,wędzonym łososiem i sosem grzybowym- to jeden z moich faworytów w Regencie.

Kugel, rejbak, babka ziemniaczana, kniaź, terciek, bugaj, kartoflak i nagus to lokalne nazwy zapiekanki z tartych ziemniaków z dodatkiem cebuli i mięsa. Wilgotna w środku i chrupiąca na zewnątrz potrawa pochodzi z kuchni Żydów aszkenazyjskich zamieszkujących Europę Wschodnią. Z czasem tradycyjny koszerny przepis ewoluował i obecnie babka ziemniaczana znana jest w wielu odmianach w różnych zakątkach Polski. Na Podlasiu przygotowuje się wersję opartą na tartych ziemniakach z dodatkiem wieprzowej wędliny, cebuli, majeranku i kminu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tabule mosze – grillowany filet drobiowy podany na kuskusie z warzywami i sosem bazyliowo-mietowym– pyszne danie, które na pewno spróbuję odtworzyć w mojej kuchni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

czulent – gulasz szabasowy z soczystej wołowiny z fasolą i warzywami.

Nie byłoby kuchni żydowskiej bez czulentu – tradycyjnej potrawy podawanej w szabat. Czulent najczęściej zawiera fasolę, koszerną wołowinę, cebulę, korzenne przyprawy,kaszę albo ziemniaki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wspaniały zimny litewski kwas chlebowy Gira – pycha!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Desery serwowane w Regencie świeże, domowe. Trudno było się oprzeć…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karczmę Rzym w Kiermusach odwiedziliśmy tylko jeden raz. Zbyt hałaśliwe i pełno turystów. Może dlatego, że byliśmy w sobotę. Trochę nas to zniechęciło, choć kaczka była pyszna, ale ziemniaki niestety zimne…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za to w restauracji żydowskiej Tejsza, mieszczącej się w podziemiach dawnej małej Synagogi w Tykocinie odnaleźć można przedwojenną atmosferę. Muzyka, wystrój, dobra żydowska kuchnia pozwalają skutecznie przenieść się w czasie. To nie jest modna, podążająca za trendami knajpa, ale zwykła domowa restauracja. Miejsce z duszą. Czujesz się tu swobodnie. Atmosfera nie narzuca żadnych konwenansów. Meble pamiętają czasy Gierka, oryginalne makatki, przemiła obsługa. Jeśli ktoś odwiedzi Tykocin, to grzechem byłoby pominąć to miejsce. Tejsza w języku jidysz znaczy koza. Zwierzę to było w tradycji Żydów podlaskich uważane za symbol szczęścia i dobrobytu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tykocin to skarb Podlasia taki podlaski Kazimierz i perła baroku. Tu zawsze czujemy się wspaniale.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uwielbiam murale…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Tajne nauczanie Polek w KL Ravensbruck” to temat wystawy w Tykocinie eksponowanej naprzeciw wielkiej synagogi.
Ten nielegalny element życia obozowego nie przybrał takich rozmiarów nigdzie jak w Ravensbruck. W obozie tym bowiem osadzono kadrę profesorską i nauczycielską z całej okupowanej Polski (ponad czterysta osób), co umożliwiło stworzenie klas wszystkich poziomów edukacyjnych dla wielu kobiet poddanych terrorowi i eksperymentom medycznym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

XVII Tykocińska Biesiada Miodowa (21 sierpnia). Odwiedziliśmy ją wraz z Jolą, Grzesiem i Natką. Pogoda super, zakupy udane.

14100484_1029045407216194_2328593084975245978_n

14088612_1029046193882782_8244060731378357013_n

14034826_1029046120549456_5682587501039642968_n

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I jeszcze krótka fotorelacja z dnia spędzonego w Białymstoku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spacerując białostocką starówką nie sposób ominąć Wedla. Kawa i pyszny czekoladowy jogurt z wedlowskim torcikiem to niezłe połączenie. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zachwycające kwiatowe kule.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pałac Branickich to zawsze obowiązkowy punkt programu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Park Branickich zawsze zachwyca. Tym razem skoncentrowaliśmy się na jego części angielskiej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zakupy też udane – tak przy okazji…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Panowie uwielbiają militaria. Fascynują ich niezmiennie od dzieciństwa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I kilka fotek z serii podlaskie przydrożne krzyże i kapliczki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Drewniane domy z serii – ocalić od zapomnienia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLY

Faszerowane łódki z cukinii

Faszerowane łódki z cukinii – to fajna propozycja na przekąską lunch lub ciepłą kolację zwłaszcza dla miłośników tego warzywa. Ja jestem ich fanką. Uwielbiam zwłaszcza te maleńkie zielone. Po cukinię sięgam zwłaszcza latem. Można z niej wyczarować wiele wyśmienitych dań. To delikatne w smaku i bardzo zdrowe warzywo.

Faszerowane cukiniowe łódki polecam szczerze, są wyśmienite! Nie wymagają też wielu zabiegów, a zatem do dzieła!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3 małe cukinie

1 cebula

2 ząbki czosnku

kawałek dobrej chudej wędliny – u mnie swojska szynkowa (dzięki Sylwia)

12 mini kuleczek mozzarelli

4 płaty suszonych pomidorów (z zalewy w oliwie)

1/2 łyżeczki czarnuszki

1/2 łyżeczki czubrycy

1/2 łyżeczki przyprawy (suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim) z ziołowego zakątka

dobry tarty żółty ser do posypania

kilka pomidorków koktajlowych

Cukinie umyć, odciąć końcówki i przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ. Powstałe cukiniowe łódeczki oprószyć solą. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kosteczkę wędlinę. Poddusić przez kilka minut. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać zioła i wymieszać. Przestudzić. Dodać pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i suszone pomidory. Wymieszać i napełnić farszem połówki cukinii. Posypać tartym serem. Na wysmarowanym olejem (u mnie olej z pomidorów suszonych) naczyniu żaroodpornym ułożyć nadziane cukinie. Obłożyć pomidorkami koktajlowymi i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przetwórstwo warzywne

Te wspaniałe dynie – prawdziwe okazy przywiozłam podobnie jak w ubiegłym roku z Podlasia.  Jasiu – ogrodnik amator – na swoim ekologicznym warzywniaku hoduje oprócz rzeczonych dyniowych gigantów również inne dorodne warzywa. Jego ogórki konsumowane są nie tylko w Truskolasach. Jasiu z uśmiechem konstatuje, że trafiły  w tym roku do Warszawy, Gdańska i Białegostoku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Najmniejsza czerwona ważąca ok. 3 kg trafiła już do słojów. Pokrojona w kostkę i zalana czystą wódką będzie się macerować jeden miesiąc. Efektem końcowym ma być – mam nadzieję – pyszna, aromatyczna nalewka zwana dyniówką.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nalewkę podzieliłam na dwa słoje.

W pierwszym na dno naczynia włożyłam 10 goździków i spory kawałek kory cynamonowej. Następnie pokrojoną w niewielką kostkę dynię (ok. 1,2 kg). Całość zalałam 1 litrem czystej wódki. Będzie stała miesiąc nabierając aromatu. Następnie zleję i przecedzę przez filtr do kawy. W 1 szklance wody rozpuszczę 1/2 kg cukru. Wystudzony syrop połączę z nalewką. Można również dodać sok z trzech cytryn, wymieszać i przelać do butelek. Nalewka powinna leżakować około pół roku co pozwoli jej nabrać odpowiednich smakowych walorów.

W drugim słoju na dnie umieściłam zamiast goździków i cynamonu –  przekrojoną na pół laskę wanilii. Po miesiącu dodam do niej oprócz syropu cukrowego również sok z trzech limonek. 

Mam nadzieje uzyskać w ten sposób dwie różniące się w smaku dyniówki. Pierwsza korzenna, druga nieco delikatniejsza o waniliowo-limonkowym posmaku.

***

Przepis na ketchup z cukinii dostałam od Romci. Jadłam u niej w towarzystwie gołąbków. Przepyszny!!! Główny składnik ketchupu okazała cukinia (poniżej) została wyhodowana na Romcinym warzywniaku. Romeczko, Twoja „cukinia – ketchup” jest już w słoikach. Równie pyszna jak u Ciebie. Przy okazji pozdrawiam całą truskolaską ekipę!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ketchup z cukinii

1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę cukinii

0,5 kg cebuli obranej i pokrojonej w plastry

1 czubata łyżka soli

Powyższe składniki wymieszać i odstawić na 6 godzin. Następnie gotować do miękkości. Zblendować na gładką masę.

Do cukiniowo-cebulowej masy dodać:

1 łyżkę papryki słodkiej

1 małą łyżeczkę papryki ostrej (ja dałam połowę)

1 łyżeczkę pieprzu ziołowego

0,75 szklanki octu 10 %

1,5 szklanki cukru

3 słoiczki (każdy po 200 g) koncentratu pomidorowego

Ja dodałam jeszcze 1 łyżkę przyprawy do kanapek i 1 łyżkę przyprawy pomidorowej z czarnuszką (z Ziołowego Zakątka)

Całość wymieszać. Gotować 5 minut. Gorący ketchup przełożyć do słoiczków i finito!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Buraczki z papryką na zimę

  • 1,5 kg buraków (po obraniu i oczyszczeniu)
  • 550 g papryki czerwonej
  • 300 g cebuli
  • 150 ml oleju

Zalewa:

  • 160 ml wody
  • 160 ml octu 10%
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
 
Buraki ugotować. Obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
Zagotować wodę z octem, cukrem, solą, listkami laurowymi oraz zielem angielskim. 
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze około 5 minut aż nieco zmięknie. 
Podsmażone warzywa dodać do startych buraków i dokładnie wymieszać a następnie połączyć z wcześniej przygotowaną zalewą. Przekładać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować około 20 minut (od zagotowania). Słoiki z sałatką odwrócić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji do ostudzenia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Buraczki z marchewką, jabłkiem i cebulą
2 kg buraków
1 kg marchwi
1 kg jabłek winnych
2 duże cebule
 
na zalewę:
 
500 ml wody
350 ml octu 10 %
350 g cukru
2 łyżki soli
3 listki laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
Buraki ugotować. Obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać i pokroić w słupki. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Składniki zalewy zagotować.
Warzywa połączyć z zalewą. Przekładać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować około 20 minut (od zagotowania). Słoiki z sałatką odwrócić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji do ostudzenia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA