Przejdź do treści

jagodowe decoupagowanie

blog Jagody

wrzesień 2019
P W Ś C P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
« sie   paź »

kontakt

jagoda205@wp.pl

Nie zezwalam na kopiowanie ani rospowszechnianie moich prac, zdjęć i pomysłów prezentowanych na blogu.

Copying pictures or ideas from this blog without permission is not allowed.

Ostatnie wpisy

  • Kruche ciasteczka z cukrem na Wielkanoc
  • Ciastka z masłem orzechowym
  • Sto lat Rysiu
  • Żabianka kolorami ożyła
  • Pierniki w natarciu

Kategorie

  • Bez kategorii
  • decoupage
  • dom
  • inne
  • kreatywnie
  • kulinaria
  • kwiaty
  • w Tuchomku

Miesiąc: wrzesień 2019

Na czerwonym dywanie

Gdynia kocha film, film kocha Gdynię. Nic dodać, nic ująć…  

Po projekcji dokumentalnego filmu „Zmarłych pogrzebać” o ludobójstwie na Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej.

Piękny ciepły wieczór zachęcił nas do odwiedzenia Kamiennej Góry, zwłaszcza że można tam wjechać szybko i łatwo kolejką linową. Podróż trwa zaledwie 2 minuty.

Punkt widokowy Kamienna Góra prezentuje przepiękną panoramę Gdyni zarówno na morze jak i na miasto.

Jest to dla nas ze względów osobistych szczególne miejsce 😀

Data publikacji 21 września 2019Autor jagodaKategorie inneDodaj komentarz do Na czerwonym dywanie

Nalewka z aronii

Aronia kiedyś nie zawsze doceniana. Na szczęście dzisiaj coraz częściej gości na naszych stołach w postaci różnych przetworów. I słusznie, bo jej walory odżywcze i lecznicze są ogromne. Te małe cierpkie czarne owoce leczą nadciśnienie tętnicze, chronią przed zawałem serca, miażdżycą, udarem mózgu, chorobą Alzheimera, a nawet przed zwykłym przeziębieniem, czy alergią. 🙂

Przywiezione z urlopu na Podlasiu owoce aronii (dzięki Romciu 🙂 ) wykorzystałam, jak w ubiegłym roku, do zrobienia nalewki. Tym razem dodałam oprócz rzeczonych owoców ziarna naturalnej kawy, których zadaniem było zneutralizowanie specyficznego, nie każdemu odpowiadającego,  smaku tych owoców. Ponadto cukier, alkohol i nic więcej.

  • 80 dag dojrzałych owoców aronii
  • 1/2 l spirytusu 96 %
  • 1/2 l wódki 40 %
  • 40 dag cukru
  • 10 ziaren kawy

Przebrane owoce aronii umyć i dobrze osączyć. Wsypać do szklanego słoja, wymieszać z cukrem i zalać spirytusem i wódką.

Szczelnie zamknięty słój pozostawić na miesiąc. Do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru potrząsać słojem (kilka razy dziennie). W tym czasie nalewka nabierze pięknej bordowej barwy i pełnego smaku.

Po miesiącu nalewkę przecedzić, przefiltrować (najlepiej za pomocą filtrów do kawy) i rozlać do butelek.

Data publikacji 11 września 2019Autor jagodaKategorie kulinariaDodaj komentarz do Nalewka z aronii

Smorodinówka

Nalewka z czarnej porzeczki nazywana smorodinówką na kresach jest uznawana za królową polskich nalewek. Smorodinówka to wyborny trunek o wysokich walorach zdrowotnych i smakowych oraz głębokim aromacie.  Jest stosunkowo łatwa w przygotowaniu.

  • 1 kg owoców czarnej porzeczki
  • 30 dkg cukru
  • 0,5 litra czystej wódki
  • 0,5 litra spirytusu

Owoce należy dokładnie umyć, usunąć ogonki i dobrze osączyć. Wsypać do słoja i lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, pozostawiając jednak połowę owoców w całości. Dodać cukier, a następnie zalać wódką i spirytusem. Odstawić na okres 4 tygodni. Co kilka dni należy wstrząsać słojem celem dokładnego rozpuszczenia cukru.

Po tym czasie odcedzić owoce, przefiltrować (najlepiej przez filtr do kawy) i rozlać do butelek.

Owoce pozostałe po zlaniu płynu można ponownie zalać czystą wódką, dodając nieco cukru. Po miesiącu uzyskamy z nich smaczny i delikatny likier. 🙂

Data publikacji 10 września 2019Autor jagodaKategorie kulinariaDodaj komentarz do Smorodinówka

Kokosowe muffiny ze śliwką

Sezon na śliwki w pełni, co świadczy, że jesień nadchodzi nieubłaganie. Na poprawę jesiennej aury zawsze dobrze działa ciasto ze śliwkami, przy pieczeniu którego wspaniały aromat roznosi się po całym domu. Ja dzisiaj postawiłam na muffiny nadziane całą śliwką węgierką. Nie pożałowałam. Na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Zachęcam  spróbujcie również 🙂

– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki wiórków kokosowych
– 1/2 szklanki brązowego cukru
– 3/4 szklanki jogurtu
– 2 jaja
– 1/2 szklanki oleju
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 cukier waniliowy
– 12 dojrzałych śliwek węgierek
– 1 łyżeczka cynamonu
– 4 łyżki dekoracyjnego cukru perłowego
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Połączyć ze sobą wszystkie składniki suche i mokre mieszając łyżką lub mikserem. Blaszkę do muffinków wyłożyć papilotkami.  Śliwki umyć i wypestkować nie przecinając śliwki do końca.  Do każdej papilotki nałożyć po łyżce ciasta. Do śliwki wsypać w miejsce po pestce 1/2 łyżeczki cukru perłowego, zamknąć śliwkę, obtoczyć w mące ziemniaczanej i włożyć centralnie na masę. Muffinkę zakryć drugą łyżką ciasta. Posypać z wierzchu cukrem dekoracyjnym.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.

 
Data publikacji 8 września 2019Autor jagodaKategorie kulinariaDodaj komentarz do Kokosowe muffiny ze śliwką

Było super, ale za krótko…

Pozostał niedosyt tym razem chyba większy niż zwykle. Dwa i pół dnia zaledwie – za krótko Jolu  🙁

Intensywnie, sympatycznie i fajowo było. Już myślę o powtórce. Czas leci szybko. Jesień za pasem i znowu przyjedziesz i mam cichą nadzieję, że tym razem uda się namówić Klausa  😀

Sprawdzona ekipa 🙂

Smart Hotel. Tu nieźle karmią…

Z wizytą na  Żabiance …

W Sopocie …

Lunch w restauracji Błękitny Pudel…

Na Monciaku się działo…

Do późnej nocy w Smarcie. Miły wieczór 🙂 Szkoda, że to już pożegnalny 🙁

Data publikacji 4 września 2019Autor jagodaKategorie inne2 komentarze do Było super, ale za krótko…

Dżem z pigwowca i rajskich jabłek

Przedstawione wyżej zbiory pochodzą z własnej uprawy. Na ich bazie powstał dżem, który jest naprawdę pyszny i zdrowy. Serdecznie polecam 🙂

  • 1,5 kg owoców pigwowca
  • 0,5 kg czerwonych rajskich jabłuszek
  • 1 litr wody
  • 0,75  lub 1 kg cukru (ja dałam 0,75 kg, ale jeśli ktoś woli słodszy można dać 1 kg)

Owoce pigwowca umyć, przekroić na ćwiartki. Usunąć pestki i gniazda nasienne.

Jabłuszka umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.

Na dno garnka z grubym dnem wlać wrzącą wodę, wsypać pokrojoną pigwę oraz jabłuszka i gotować na wolnym ogniu do momentu aż owoce będą miękkie (około pół godziny). Oczywiście w czasie gotowania należy dość często mieszać aby nie dopuścić do przypalenia.

Następnie (po przestudzeniu) należy owoce przetrzeć przez sito lub zmiksować (ja miksuję).

Ponownie podgrzać, dodać cukier i gotować do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości.

Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.

Data publikacji 4 września 2019Autor jagodaKategorie kulinariaDodaj komentarz do Dżem z pigwowca i rajskich jabłek

Lechia – Jagiellonia 1:1

 
Jola, Magda, Grzegorz i Karol – wierni kibice Jagiellonii odwiedzili nas za sprawą meczu Lechia – Jagiellonia, który 12 sierpnia rozegrany został na Stadionie Energa Gdańsk. Spotkanie zakończyło się wynikiem 1 : 1. A więc zarówno kibice biało-zielonych jak i żółto-czerwonych mogli się czuć chociaż w części usatysfakcjonowani 🙂

W Sopocie…

Na plaży w Jelitkowie…

W Oliwie w Parku…

W restauracji w Pałacu Opatów…

Położony na 130 metrach wysokości taras widokowy biurowca Olivia Star w Gdańsku Oliwie. Tu można podziwiać panoramę niemal całej aglomeracji, Trójmiejski Park Krajobrazowy, a nawet przy dobrej widoczności Półwysep Helski i Mierzeję Wiślaną 🙂

Data publikacji 3 września 2019Autor jagodaKategorie inneDodaj komentarz do Lechia – Jagiellonia 1:1

Witaj szkoło!

Olenko, życzę Ci w trzeciej klasie sukcesów w nauce i samych radosnych chwil spędzonych w szkole z koleżankami i kolegami 🙂

Data publikacji 2 września 2019Autor jagodaKategorie inneDodaj komentarz do Witaj szkoło!
Dumnie wspierane przez WordPress