Smakołyk dla bezglutenowców

Ciasto cytrynowe z polentą inspirowane przepisem Nigelli Lawson

Do eksperymentów Nigelli Lawson zawsze podchodzę z lekkim dystansem. Jednak proponowane przez nią ciasto cytrynowe okazało się  strzałem w dziesiątkę!
Dzięki polencie i migdałom ma interesującą nieco ziarnistą konsystencję. Jest intensywnie cytrynowe zarówno w smaku jak i w kolorze. Polane wspaniałym lukrem o smaku mandarynkowym. Ten lukier dopełnia dzieła nadając ciastu odrobinę mandarynkowego aromatu, który wspaniale uzupełnia cytrynowy smak ciasta. Pychota naprawdę! Zrobiłam go na Boże Narodzenie głównie z uwagi na dietę Natalki. Okazało się jednak, że bardzo chętnie po to ciacho sięgali wszyscy. Jest godne polecenia nie tylko dla tych na diecie bezglutenowej!

Składniki ciasta:

  • 180 g masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 3 duże jaja
  • skórka otarta z 2 cytryn i sok z nich wyciśnięty
  • 130 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g drobnej polenty (żółtej mąki kukurydzianej)
Masło z cukrem utrzeć mikserem na jasną puszystą masę. Wymieszać migdały z polentą i proszkiem do pieczenia i dodać część do masy maślanej. Wbić jedno jajo, wymieszać i dodawać na przemian porcje sypkich składników i pozostałe jajka, stale ucierając. Na koniec dodać sok oraz skórkę z cytryny i wszystko wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić boki. Piec ok 40 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Ciasto nie wyrasta wysokie. Ale to normalne. Upieczone ciasto przestudzić w formie, przełożyć na paterę i polać lukrem.
*****
Mandarynkowy lukier:
  • sok i skórka otarta z 1 mandarynki
  • około 1/2 szklanki cukru pudru

Składniki dokładnie wymieszać. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *