Przystawki

Mój wkład do menu z okazji szóstych urodzin Tadzia.

Oliwki z ziołami i czosnkiem – elegancka, wytrawna a przede wszystkim bardzo smaczna przekąska. Idealna na przystawkę, na imprezową przekąskę, lub jako dodatek do grilla. Świetnie komponuje się też z różnego rodzaju serami i lampką wina. Tak przyrządzone oliwki jadłam kiedyś Sopocie w hiszpańskiej restauracji, które serwowano w oczekiwaniu na główne danie. Podawano je z ciepłą bagietką. Bagietkę można maczać w aromatycznej oliwie – pycha!

Myślę, że ten przepis przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie są specjalnymi fanami oliwek. Przepis kilkakrotnie modyfikowałam eksperymentując z różnymi ziołami.

  • 200g oliwek zielonych w zalewie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół (np. bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi, przyprawa pomidorowo-czosnkowa z czarnuszką) lub wg własnych upodobań
  • oliwa z oliwek

Oliwki odsączyć z zalewy. Oliwę wymieszać z ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Marynatę połączyć z oliwkami. Przełożyć do słoiczka i odstawić do lodówki na co najmniej dobę. Oliwa musi pokryć zawartość słoika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mini babeczki (kupione w IKEA) nadziewane pastami.

pierwsza z tuńczykiem i serkiem mascarpone

  • 170 g tuńczyka z puszki w oleju w kawałkach
  • 250 g mascarpone
  • 3 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz i opcjonalnie łyżeczka ulubionych suszonych ziół

Tuńczyka wraz z olejem przełożyć do naczynia, dodać mascarpone, przeciśnięty przez praskę czosnek,  zioła oraz świeżo zmielony pieprz. Rozdrobnić widelcem na gładką masę. W razie potrzeby doprawić solą. Masą napełnić mini babeczki (tuż przed podaniem).

druga z wędzonego łososia i serka mascarpone

  • 150 g wędzonego łososia drobno pokrojonego
  • 250 g mascarpone
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • świeżo zmielony pieprz
  • pęczek posiekanego koperku

Pokrojonego drobno łososia przełożyć do naczynia, dodać mascarpone, sok z cytryny, posiekany koperek oraz świeżo zmielony pieprz. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą. Masą napełnić mini babeczki (tuż przed podaniem).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_8344

Dekoracja

Serduszko z żółtego sera wycięte piernikową foremką, “pokolorowane” słodką papryką wypełniło pustą przestrzeń na półmisku z babeczkami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przystawka z kulek mozzarelli i koktajlowych pomidorków

  • pojemnik (150g) kuleczek mozzarelli
  • 1 łyżka podlaskiej przyprawy pomidorowo-czosnkowej z czarnuszką
  • 1 łyżka podlaskiej przyprawy do kanapek
  • pomidorki koktajlowe
  • wykałaczki

Odsączyć z zalewy kulki mozzarelli, obtoczyć w ziołach a następnie połączyć z pomidorkami za pomocą wykałaczek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dekoracja

Myszki z rzodkiewek. Proste i sympatyczne rzodkiewkowe myszki ozdobiły półmisek jajek w majonezie. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_8340

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *