Czerwiec 17th, 2018

 

Kwiaty czarnego bzu są bardzo aromatyczne. To właśnie ten aromat nada wyjątkowego charakteru nalewce. Cytryny i miód dodatkowo wzbogacą jej smak. W ten sposób powstanie jasnozłota nalewka, która będzie eliksirem na jesienne i zimowe dni.

 

  • 30 baldachów czarnego bzu
  • 1/2 litra spirytusu
  • 1/2 litra czystej wódki 40%
  • 4 cytryny
  • 500 g miodu (można więcej)
  • 1/2 l wody

 

Kwiaty czarnego bzu najlepiej zerwać rano w suchy dzień. Usunąć jak najwięcej części zielonych (gałązek). Kwiaty bzu włożyć do dużego słoja przekładając plastrami cytryn (wcześniej dokładnie umytych i wyparzonych). Całość zalać spirytusem i wódką. Słój dokładnie zamknąć i pozostawić na 10 dni.
Następnie zlać przez gęste sito.
W garnku rozpuścić miód i lekko przestudzić.
1/2  litra wody zagotować. Ostudzić a następnie połączyć z miodem i wlać do nalewki.
Nalewkę przefiltrować (ja używam do tego celu filtru do kawy) i rozlać do butelek.  Odstawić na 5-6 miesięcy a potem delektować się jej smakiem.