5 czerwca

Słoneczna niedziela 5 czerwca w naszym wiejskim zaciszu w Tuchomku. W bardzo okrojonym gronie świętowaliśmy moje urodziny. Rodzinnie, bezceremonialnie, swobodnie, miło, pogodnie, relaksowo i bardzo wesoło.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Natalka z tej okazji upiekła swoje wcześniej przetestowane i sprawdzone wegańskie ciacho! Pychota!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tomek z Tadziem rozpalili grilla. Szaszłyki drobiowe z cebulką, ananasem i papryką smakowały wybornie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Menu w przewadze wegańskie. Godna polecenia sałatka z czarnej soczewicy zwanej belugą.

Soczewica czarna zawdzięcza swoją głęboką, ciemną barwę przeciwutleniaczom zawartym m.in. w jagodach, śliwkach, wiśniach czy czereśniach. Jej nasiona są bogate w białko oraz błonnik. Mają intensywnie ziemisto-orzechowy smak.
Czarna soczewica bardzo szybko się gotuje, nie wymaga wcześniejszego namaczania, nie rozpada się w gotowaniu i doskonale łączy się z innymi warzywami w sałatkach. 

3/4 szklanki suchej, czarnej soczewicy (beluga)

2 łyżki oliwy z oliwek

1 średnia cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę

1 ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany

8 płatów suszonych pomidorów (w oleju)

1 dojrzałe awokado

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego drobnego szczypiorku

1 nieduża czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę

1 łyżka przyprawy pomidorowo-czosnkowej z czarnuszką (z Ziołowego Zakątka)

sos

2 łyżki świeżego soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut. Ugotowaną odcedzamy na sitku.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, szklimy cebulkę na małym ogniu do czasu, aż zmięknie.

Pomidory wyjmujemy z oleju, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. 

Do podsmażonej cebulki dodajemy czosnek i pomidory. Podsmażamy jeszcze 2 minuty.

Dodajemy soczewicę, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestudzenia.

Z oliwy i soku z cytryny przygotowujemy sos.

Awokado kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki sałatki (soczewicę z cebulą, czosnkiem i pomidorami, posiekaną pietruszkę i szczypiorek, pokrojoną paprykę i awokado oraz przyprawę pomidorowo-czosnkową) łączymy ze sobą. Dodajemy sos z cytryny i oliwki. Mieszamy i serwujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kajtuś w mamusinych adidasach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *