Ciastka róże

Różyczki upiekłam dla mojej Kochanej Olenki, która jutro przystąpi do I Komunii Świętej 🙂

Polecam, jest trochę pracy ale na specjalne okazje warto 😉 Wyglądają bardzo efektownie i są równie pyszne. Z podanej porcji wychodzą 22 różyczki. Warto od razu podwoić porcję, co sama uczyniłam 😉

250g mąki

125g masła

1 jajko

40g cukru

dodatki:

marmolada z płatków dzikiej róży

cukier do posypania płatków różyczek

Z podanych wyżej składników przygotować kruche ciasto. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać kółka o średnicy 6,5 – 7 cm.

Układać po 4 kółka tak, aby delikatnie zachodziły na siebie. Miejsca złączeń można dla pewności posmarować białkiem i lekko docisnąć.

Wzdłuż zachodzących na siebie kółek położyć niewielką ilość różanej marmolady.

Zwinąć dość luźno, zaczynając od kółka znajdującego się na górze.

Powstały rulon przekroić na połowę. W ten sposób otrzymamy dwie róże.

Rozchylamy lekko płatki różyczek i posypujemy cukrem.

Róże układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 15 minut aż różyczki staną się lekko złociste.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *